Recensie Nieuwjaarsconcert 2023 door Margré van Wijngaarden

17-02-2023 – Na het zeer geslaagde Kerstconcert van Excelsior op 17 december 2022  waren de verwachtingen torenhoog gespannen voor het Nieuwjaarsconcert, dat op 14 januari in Theater de Willem werd gehouden.

Bovendien: het eerste Nieuwjaarsconcert na twee jaar afwezigheid vanwege Covid 19. Aan het weer massaal toegestroomde publiek was te merken: iedereen had er zin in. De bezoekers zouden niet worden teleurgesteld.

1. Met Paris Montmartre werd het concert zwierig geopend, o.a. La Vie en Rose kwam hierin voor met achter het orkest mooie oude beelden van Parijs. Dirigent Ruud Welle zwierde overigens net zo hard mee.
2. Entrada Festivo werd weer heel strak gespeeld, met op de achtergrond o.a. beelden van het Vrijheidsbeeld in New York.
3. Het stuk Dijkwerken is speciaal voor Excelsior gecomponeerd door Peter Habraken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Excelsior in 2020. Er was een Powerpoint presentatie bij, die met het geld van de onlangs ontvangen C.J.M. de Bruin Cultuurprijs verder was verfijnd. De combinatie van de prachtige muziek gecombineerd met beelden van de geschiedenis van ons dijkdorp leverde meerdere kippenvelmomenten op, vooral bij de beelden van de dijkdoorbraak in 1953, waarbij ook de muziek heel dreigend klonk.
4. Houdini was een bekende illusionist, die zich uit allerlei benarde situaties wist te wurmen en dat was in de muziek en de klarinetsolo van Peter Habraken goed te horen.
5. Tijdens Wizards in Winter werd door het saxofoonorkest de spanning weer een beetje afgebouwd.


6. In Les Temps des Cathédrales was een hoofdrol voor Roman van der Werff, die met het orkest het publiek meenam door Frankrijk, met o.a. de prachtige Notre Dame cathedraal op de achtergrond.
7. Aznavour Medley. Roman van der Werff en Tessa Bons namen samen de zang voor hun rekening bij nummers als Formidable, Le maman en La bohème, uiteraard onder de vakkundige begeleiding van Excelsior.

PAUZE

8. Het nummer Discoduction werd verfraaid met een presentatie.
9. Elpis, een stuk in drie delen: een statige opening, een lyrisch midden en een laatste deel met veel tempowisselingen, uitermate ingewikkeld om te spelen aldus Ruud Welle. Zeer bekwaam uitgevoerd, de kenners weten precies wat ik daarmee bedoel.
10. Von Freund zu Freund kende een hoofdrol voor de kopergroep. De veelzijdigheid van Excelsior werd ook met deze solo voor de koperblazers weer eens onderstreept.

Hierna even een rustmoment voor het orkest tijdens de traditionele Nieuwjaarstoast, waarbij burgemeester Mevrouw Jetten ook op het podium werd gevraagd om samen met dirigent Ruud Welle, concertmeester Alex Romijn en de solisten een heildronk uit te brengen op het nieuwe jaar.

11. Radetzsky Mars Ik had de moed al een beetje opgegeven, maar daar was die dan toch: de bekende mars van Strauss. Al kon je aan het publiek wel merken wie er  niet naar het Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen kijkt en dus niet precies weet wanneer er hard of zacht mag worden meegeklapt.
12. In Artie Shaw Klarinetconcert begeleidde Excelsior nogmaals Peter Habraken met zijn klarinet. Ongelooflijk, hoe die man kan toveren met de klarinet, al dacht ik af en toe wel: man, haal even adem, ik kreeg het er benauwd van. Ook Ruud Welle pakte nog even zijn trombone erbij voor een solo. Beide muzikanten hebben gespeeld in de Marinierskapel der Koninklijke Marine gespeeld. Een zeer gevarieerd muziekstuk met ook nog gitaar- en keyboard solo’s, waarbij het orkest het ene moment als een jazzband klonk en het andere moment als een bigband.
13. In Je Veux (ik wil) en 14. Je Suis Malade (ik ben ziek – van liefdesverdriet) pakte Tessa Bons nog even de hoofdrol met ook hierbij weer prachtige beelden van Parijs en een mooi samenspel tussen orkest en zangeres.
15. You’re the one that I want uit de overbekende musical Grease werd met verve uitgevoerd door zowel het orkest als Roman en Tessa.
16. Graceland Gold, een medley van Elvis nummers, afwisselend door Roman en Tessa gezongen knalde van het podium met o.a. Jailhouse Rock, Suspicious minds en Hounddog.
Het publiek had er daarna nog lang geen genoeg van, dus volgden nog twee toegiften.
17. In het vrolijke I wanna be like you uit Junglebook mocht Roman nogmaals soleren.
18. Na Happy New Year, van ABBA, inmiddels ook een traditie konden alle deelnemers, maar dirigent Ruud Welle en de muzikanten van Excelsior met opgeheven hoofd het podium verlaten.
En het publiek ging eveneens meer dan tevreden naar de uitgang van de Theaterzaal van De Willem. Nog een compliment voor de Willem: de theaterzaal mag gerust ook de naam Concertzaal voeren.

Naschrift 1.
Ook ik heb geweldig genoten van de kwaliteit van ons Excelsior, een orkest dat alleen in praktische zin een amateurorkest is, wat betekent dat alle muzikanten spelen in hun vrije tijd. Want ook dit concert heeft weer bewezen, dat Excelsior zich kan meten met vele professionele orkesten. Het was een topprestatie!

Naschrift 2.
Burgemeester Jetten en ondergetekende kwamen eigenlijk bijna gelijktijdig op hetzelfde idee: om Dijkwerken ook te vertonen bij de Watersnood herdenking in het gemeentehuis op 1 februari (een samenwerking tussen Gemeente en Stichting Dorpsbehoud). Ook daar waren de aanwezigen zeer onder de indruk van dit prachtige werk.
Wil iemand dit ook nog doorgeven aan Peter Habraken? Want dat ben ik vergeten.

Tot slot.
Zoals gezegd ontbrak het niet aan variatie. En het Nieuwjaarsconcert is voor mij al zolang het bestaat een niet te missen evenement. Maar ietsje meer traditie mag er van mij volgend jaar wel weer in. Voor de rest, zoals altijd: Hoed af, het was een geweldige avond.

H.M.(Margré) van Wijngaarden, al meer dan 60 jaar enorme supporter van Excelsior.