Casper van Nugteren

Het was de muziek van Frank Zappa die er toe leidde dat Casper van Nugteren (30-08-1959) op 16-jarige leeftijd saxofoon ging spelen. Hij begon zijn loopbaan, zoals vaak, bij de plaatselijke Harmonie en speelde lange tijd in veel verschillende bandjes en orkesten. Zo speelde hij sopraan, alt, tenor en bariton-sax in de indertijd geruchtmakende " Roadie Boy Band", later tenor in de New Wave groep "de Uitdemodoos" , een band die hoge ogen gooide in de Grote Prijs van Nederland, ook was hij in die tijd in elke kroeg in Dordrecht te vinden met de " Boogie Brothers", een gezelschap van vnl. Britse oudgedienden. Verder speelde hij in de uit Papendrecht afkomstige funkband "Fake Five". Zijn laatste grote optredens waren met het Jazzkwintet "Saxozy", waarin hij Baritonsax speelde.

Na verdere experimenten in de meest uiteenlopende stijlen ontstond een voorkeur voor de klassieke muziek uit de 1e helft van de 20e eeuw, het was o.a. hierdoor dat hij Fagot ging spelen en een vakstudie aan het R'dams Conservatorium volgde, succesvol afgesloten met de aantekening kamermuziek.

Als Fagottist ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd vertolker van voornamelijk Barok (Bach) en Hedendaagse muziek. Zo speelt hij in het Dordts Kamer Orkest, het Laurens Bach Orkest en was hij gedurende 12 jaar 1e fagottist van het Belcanto Festival Orkest.

De saxofoon werd nooit helemaal afgezworen, veel saxofonisten uit de regio kregen hun eerste lessen bij hem en in bijna alle musicalproducties van Peter Marijnissen en Jan Stroeve speelde hij fagot en saxofoon.

Hij werkte ook als Arrangeur voor hen met als voorlopig hoogtepunt de musical-CD "Geniaal". Verder is hij werkzaam als theorie- en fagot-docent in Rotterdam(SKVR) en Dordrecht(TOBE).

Afbeelding van Casper van Nugteren